UV İndeks Nedir?

Kanserde Yumruklarım
04/06/2020
Güneşten Korunma
10/06/2020

Ultraviole Indeks, uzmanlıkta öğrendiğimiz çok gizli bir bilgidir. Bir sır olduğu için açıklayamıyor, ancak havalı durduğundan sık sık telafuz etmekten büyük bir keyif alıyoruz. Şaka şaka, tamam açıklıyorum.

UV indeks, en basit tanımıyla, güneşin doğduğu ve battığı zaman aralığının tam ortasındaki saat dilimi ölçülerek hesaplanan ve güneş ışınlarının derimizi yakma-hasar verme gücünü gösteren bir derecelendirme sistemi. Derece aralığına göre de verdiği hasarın etkileri değişiklik gösteriyor. Hesaplanırken havanın bulutlu olmasından güneşin yeryüzüne geliş açısına kadar farklı bir çok kriter gözetiliyor. Yoğun bir yağmur bulutu denk gelirse 1-2 puan düşürebiliyor, ancak havanın serin olması ile hiç ilgilenmiyor.

İsmi ve hesaplanması karışık gelse de, bizim ilgileneceğimiz kısım yalnızca, o günkü UV indeks nedir ve o güne özel derecesine göre nasıl önlem alabilirim, bu kadar. Dereceyi öğrenmek için ise basit bir telefon aplikasyonu yeterli. Ben weather.com programından faydalanıyorum mesela. Veya sadece google’layabilirsiniz 🙂

Şimdi gelelim, erişkin bir insan için derecelere göre hasar verebilme gücü ve buna karşılık alabileceğimiz basit önlemlere:

0-2 arasında; düşük. Güneşli ortamlarda güneş gözlüğü ve eğer kolay yanan biri iseniz 30 faktörlü bir güneş koruyucu kullanmanız fazlasıyla yeterli.

3-5 arasında; orta. Gün ortasında gölgede kalın, güneşten koruyucu kıyafetler ve güneş gözlüğü kullanın. 4 saatte bir 30+ (30’dan yüksek) faktörlü güneş koruyucu krem kullanın.

6-7 arasında; yüksek. Saat 10:00 ile 16:00 arasında güneş altında kalmamaya dikkat edin. Bulutlu günler dahil, 2 saatte bir 30+ faktörlü güneş koruyucunuzu tekrarlayın. Güneşten koruyacak kıyafet, şapka ve güneş gözlüğünüzü unutmayın.

8-10 arasında; çok yüksek. En basit açıklamayla, 6-7 arasında olan yüksek değerlerdeki uyarıları kesinlikle uygulayın, ciddiye alın!!

Ve kavga mevzusu… Güneş yanığına asıl neden olan UVB iken, deri yaşlanması ve kanserine yol açan UVA ışınlarıdır. Cevap veriyorum: Evet. A’sı B’sini döver!

Size çok ilginç birşey daha söyleyeceğim. Solaryuma halen gideniniz var ise; özellikle yaşlanma, lekelenme ve deri kanserine yol açan UVA’ya yoğun ve yüksek bir derecede, bile-isteye maruz kalıyorsunuz! Maruz kaldığınız UV hasarının indeksi, 8-10 arasından bile çok daha yüksek. Lütfen solaryuma girmeyin!

İyi de D vitaminini nasıl sentezleyeceğiz dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız. Ancak bunu zaten sentezliyorsunuz. Yüzünüz 365 gün güneşe ve sürekli olarak ultraviole ışınlara zaten maruz kalıyor. Üstelik vücudunuzda güneşi daha az gören ve D vitaminini de gayet güzel üreten bir çok deri alanımız var.

Yüzünüzü koruyarak 30 dk güneşlenmeniz, sağlıkla ışıldayan bir cilt için yeterli.

Bol gölgeli günler diliyorum…